Όλοι οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να εντοπιστεί η τοποθεσία σας σε ένα iPhone

Το iPhone σας μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να μοιράζεται την τοποθεσία σας σε πραγματικό χρόνο με οποιοδήποτε άτομο. Επισημαίνει επίσης την τοποθεσία σας στις φωτογραφίες που τραβάτε και πολλές εφαρμογές ζητούν πρόσβαση στην τοποθεσία. Δείτε πώς μπορείτε να πάρετε τον έλεγχο.

Βρείτε το iPhone μου

Η δυνατότητα Εύρεση του iPhone σάς επιτρέπει να παρακολουθείτε το iPhone σας εάν το χάσετε. Όποιος έχει πρόσβαση στον λογαριασμό σας Apple ID μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτήν τη λειτουργία, επομένως είναι σημαντικό να δημιουργήσετε έναν μοναδικό κωδικό πρόσβασης και να διασφαλίσετε ότι άλλα άτομα δεν θα έχουν πρόσβαση στον λογαριασμό σας.

Εάν έχετε ρυθμίσει την Οικογενειακή κοινή χρήση, τα μέλη της οικογένειάς σας μπορούν επίσης να παρακολουθούν την τοποθεσία του iPhone σας με τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις. Για να παρακολουθεί το iPhone σας, κάποιος θα πρέπει να χρησιμοποιήσει είτε την εφαρμογή "Εύρεση μου" για iPhone, iPad και Mac είτε το εργαλείο "Εύρεση μου" στο iCloud.com της Apple.

Για να ελέγξετε την Εύρεση iPhone, ανοίξτε την εφαρμογή Ρυθμίσεις, πατήστε το όνομά σας στο επάνω μέρος της οθόνης Ρυθμίσεις και πατήστε "Εύρεση μου". Μπορείτε να ελέγξετε εάν το Find My iPhone είναι ενεργοποιημένο από εδώ και επίσης να επιλέξετε εάν η τοποθεσία σας θα κοινοποιηθεί στα μέλη της οικογένειας που εμφανίζονται εδώ.

ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ: Πώς να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε το Find My iPad

Κοινή χρήση τοποθεσιών με άτομα

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να μοιραστείτε την τοποθεσία σας με άλλα άτομα που δεν ανήκουν στην οικογενειακή ομάδα σας. Για παράδειγμα, οι φίλοι μπορεί να μοιράζονται τις τοποθεσίες τους μεταξύ τους, ώστε να μπορούν να συναντηθούν πιο εύκολα. Αυτή η λειτουργία κάλεσε το "Εύρεση των φίλων μου", αλλά τώρα η κοινή χρήση τοποθεσίας τόσο της οικογένειας όσο και του φίλου μεταφέρεται στην εφαρμογή Εύρεση μου.

Για να ελέγξετε αν έχετε μοιραστεί την τοποθεσία του iPhone σας με οποιονδήποτε, ανοίξτε την εφαρμογή "Εύρεση μου" στο iPhone σας. Πατήστε το εικονίδιο "Άτομα" στο κάτω μέρος του παραθύρου και δείτε τα άτομα στη λίστα. Τα μέλη της οικογένειάς σας θα εμφανίζονται εδώ, όπως και όλοι όσοι έχετε μοιραστεί την τοποθεσία σας.

Για να καταργήσετε ένα άτομο από αυτήν τη λίστα, σύρετε προς τα αριστερά και πατήστε το εικονίδιο του κόκκινου κάδου απορριμμάτων.

Εφαρμογές στις οποίες έχετε δώσει πρόσβαση στην τοποθεσία

Οι εφαρμογές στις οποίες έχετε δώσει πρόσβαση στην τοποθεσία μπορούν επίσης να έχουν πρόσβαση στην τοποθεσία σας. Για να δείτε ποιες εφαρμογές έχουν πρόσβαση στην τοποθεσία σας, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις> Απόρρητο> Υπηρεσίες τοποθεσίας.

Μεταβείτε στη λίστα εδώ για να δείτε ποιες εφαρμογές έχουν πρόσβαση στην τοποθεσία σας. Μια εφαρμογή που έχει πρόσβαση "Πάντα" στην τοποθεσία σας μπορεί να έχει πρόσβαση ακόμη και στο παρασκήνιο, ενώ οι εφαρμογές που έχουν οριστεί σε "Ενώ χρησιμοποιείτε" μπορούν να έχουν πρόσβαση στην τοποθεσία σας μόνο όταν τις χρησιμοποιείτε. Μπορείτε επίσης να αναγκάσετε την εφαρμογή να σας ρωτά κάθε φορά που θέλει πρόσβαση τοποθεσίας.

Υπάρχουν καλοί λόγοι για ορισμένες εφαρμογές να έχουν πάντα πρόσβαση στην τοποθεσία σας - για παράδειγμα, μια εφαρμογή καιρού θα μπορούσε να παρέχει ενημερωμένο καιρό με βάση την τρέχουσα τοποθεσία σας - αλλά θα πρέπει να είστε προσεκτικοί σχετικά με τις εφαρμογές που δίνετε πρόσβαση στην τοποθεσία σας.

Για να αλλάξετε τα δικαιώματα τοποθεσίας μιας εφαρμογής, πατήστε το στη λίστα εδώ και ορίστε μια νέα επιλογή: Ποτέ, Ρωτήστε την επόμενη φορά, ενώ χρησιμοποιείτε την εφαρμογή ή Πάντα.

ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ: Πώς να κάνετε τις εφαρμογές iPhone να ζητούν πάντα πρόσβαση στην τοποθεσία

Φωτογραφίες με δεδομένα τοποθεσίας

Πολλοί άνθρωποι δεν το γνωρίζουν αυτό, αλλά οι φωτογραφίες σας μπορούν να δώσουν την τοποθεσία σας.

Δείτε πώς λειτουργεί: Όταν τραβάτε μια φωτογραφία, η κάμερά σας προσθέτει αυτόματα γεωγραφικά δεδομένα στη φωτογραφία. Έτσι, όταν κοιτάζετε τις φωτογραφίες σας στο μέλλον, μπορείτε να δείτε πού τραβήξατε μια φωτογραφία.

Ορισμένες υπηρεσίες καθαρίζουν αυτόματα αυτά τα δεδομένα τοποθεσίας από μια φωτογραφία όταν τη μεταφορτώνετε. Ωστόσο, δεν το κάνουν όλοι - και, αν στείλετε μια φωτογραφία απευθείας σε κάποιον μέσω SMS, email ή άλλης μεθόδου, το άτομο αυτό μπορεί πιθανώς να δει τα δεδομένα τοποθεσίας στη φωτογραφία σας και να καθορίσει πού τραβήχτηκε αυτή η φωτογραφία.

Μπορείτε να σταματήσετε την Κάμερα του iPhone από την αποθήκευση πληροφοριών τοποθεσίας στις φωτογραφίες που τραβάτε. Μπορείτε επίσης να καταργήσετε τα δεδομένα τοποθεσίας ενώ μοιράζεστε μια φωτογραφία. Από την εφαρμογή Φωτογραφίες, πατήστε το κουμπί Κοινή χρήση, πατήστε "Επιλογές" στο επάνω μέρος της οθόνης κοινής χρήσης και απενεργοποιήστε την επιλογή "Τοποθεσία".

ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ: Πώς να δείτε ακριβώς πού τραβήχτηκε μια φωτογραφία (και να διατηρήσετε την τοποθεσία σας ιδιωτική)

Beacon παρακολούθησης Bluetooth

Τα κοντινά σήματα Bluetooth μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση σας καθώς μετακινείστε. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση των κινήσεων των αγοραστών σε ένα εμπορικό κέντρο, συγκεντρώνοντας πολλά δεδομένα που στοχεύουν διαφημίσεις. Σκεφτείτε προσεκτικά προτού δώσετε πρόσβαση Bluetooth σε εφαρμογές που το ζητούν, καθώς αυτές οι εφαρμογές θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν για την παρακολούθηση της τοποθεσίας του τηλεφώνου σας όταν βρίσκεστε κοντά σε τέτοια σήματα.

Μπορείτε να ελέγξετε ποιες εφαρμογές έχουν ήδη πρόσβαση στο ραδιόφωνο Bluetooth του τηλεφώνου σας μεταβαίνοντας στις Ρυθμίσεις> Απόρρητο> Bluetooth.

ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ: Γιατί οι εφαρμογές iPhone και iPad ζητούν τη χρήση Bluetooth

Πύργοι κυττάρων

Η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας σας μπορεί να καθορίσει την τραχιά τοποθεσία σας. Αυτό λειτουργεί μέσω τριγωνισμού - μετρώντας τις σχετικές εντάσεις σήματος του τηλεφώνου σας σε τρεις διαφορετικούς πύργους κινητής τηλεφωνίας, η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας σας μπορεί να έχει μια πολύ καλή ιδέα για το πού το τηλέφωνό σας είναι σχετικό με όλους τους πύργους. Είναι παρόμοιο με τον τρόπο λειτουργίας του GPS. Εάν χρησιμοποιείτε τηλέφωνο και έχετε σύνδεση κινητής τηλεφωνίας, δεν υπάρχει τρόπος να το αποφύγετε.

Διαπιστώθηκε ότι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας πουλούσαν αυτά τα δεδομένα τοποθεσίας σε σκιερές εταιρείες τρίτων, αλλά υποσχέθηκαν να σταματήσουν.

Το 2020, η FCC πρότεινε πρόστιμο AT&T, Spring, Verizon και T-Mobile πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια για την πώληση των τοποθεσιών των πελατών τους.

ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ: Μπορεί κάποιος να παρακολουθεί πραγματικά την ακριβή τοποθεσία του τηλεφώνου μου;