Πώς να επαναφέρετε εργοστασιακά το Synology NAS

Εάν η μονάδα δίσκου Synology NAS σας δίνει προβλήματα ή απλώς κάνετε αναβάθμιση σε ένα εντελώς νέο σύστημα, υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να το επαναφέρετε, ανάλογα με το τι θέλετε να κάνετε με αυτό.

ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ: Τρόπος τερματισμού και επανεκκίνησης του Synology NAS χειροκίνητα και αυτόματα

Συνολικά, υπάρχουν τρεις τρόποι για να επαναφέρετε ένα Synology NAS: επαναφορά μόνο των ρυθμίσεων δικτύου (η οποία θα επαναφέρει επίσης τον κωδικό πρόσβασης σύνδεσης διαχειριστή), επαναφορά και επανεγκατάσταση του DiskStation Manager (διατηρεί ακόμα όλα τα δεδομένα σας ανέπαφα) ή επαναφορά όλων (συμπεριλαμβανομένης της διαγραφής όλων δεδομένα στους σκληρούς δίσκους).

Πριν όμως εξετάσουμε κάθε μέθοδο, είναι καλή ιδέα να εγκαταστήσετε την εφαρμογή Synology Assistant στον υπολογιστή σας (το οποίο μπορείτε να κάνετε από αυτήν τη σελίδα). Σας επιτρέπει να δείτε την κατάσταση της μονάδας δίσκου NAS χωρίς να έχετε πρόσβαση στην ίδια τη μονάδα δίσκου. Είναι επίσης υπέροχο να έχετε εάν η διεύθυνση IP της μονάδας δίσκου NAS αλλάξει όταν την επαναφέρετε και δεν είστε σίγουροι για τη νέα διεύθυνση IP.

Σε κάθε περίπτωση, ακολουθούν οι τρεις μέθοδοι επαναφοράς της μονάδας δίσκου Synology NAS.

Επαναφορά ρυθμίσεων δικτύου

Εάν η μονάδα δίσκου NAS σας δίνει ορισμένα προβλήματα δικτύου, μπορείτε να κάνετε μια απλή επαναφορά μόνο των ρυθμίσεων δικτύου. Αυτό επαναφέρει επίσης τον κωδικό πρόσβασης σύνδεσης διαχειριστή και θα σας ζητηθεί να δημιουργήσετε έναν νέο μετά την επαναφορά των ρυθμίσεων δικτύου.

Ξεκινήστε εντοπίζοντας το κουμπί επαναφοράς στο πίσω μέρος της μονάδας δίσκου NAS. Συνήθως βρίσκεται ακριβώς δίπλα στις θύρες USB και Ethernet.

Στη συνέχεια, πάρτε ένα συνδετήρα ή ένα εργαλείο αφαίρεσης κάρτας SIM και κρατήστε πατημένο το κουμπί επαναφοράς για περίπου πέντε δευτερόλεπτα - έως ότου ακούσετε ένα ηχητικό σήμα. Στη συνέχεια, αφήστε αμέσως.

Μετά από αυτό, ενεργοποιήστε τον Βοηθό Synology και, στη συνέχεια, κάντε διπλό κλικ στη μονάδα δίσκου NAS για να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτήν και να συνδεθείτε.

Το προεπιλεγμένο όνομα χρήστη είναι "διαχειριστής" και ο προεπιλεγμένος κωδικός πρόσβασης παραμένει κενό. Κάντε κλικ στο "Σύνδεση" αφού εισαγάγετε αυτά τα διαπιστευτήρια.

Στη συνέχεια, θα σας ζητηθεί να δημιουργήσετε έναν νέο κωδικό πρόσβασης. Πατήστε "Υποβολή" όταν το έχετε κάνει.

Στην επόμενη οθόνη, κάντε κλικ στο κουμπί "Σύνδεση τώρα".

Από εκεί, απλώς συνδεθείτε με τον νέο σας κωδικό πρόσβασης και θα δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας!

Επανεγκαταστήστε το DSM, αλλά διατηρήστε τα δεδομένα

Ένα πιο πιθανό σενάριο για μια χούφτα χρηστών θα ήταν η πλήρης επαναφορά του λειτουργικού συστήματος DSM, αλλά εξακολουθούν να διατηρούν ανέπαφα όλα τα δεδομένα τους στους σκληρούς δίσκους - αυτό είναι υπέροχο για όσους αναβαθμίζουν σε ένα νέο πλαίσιο NAS ή εάν το DSM σας δίνει ορισμένα ζητήματα και απλά θέλετε να σκουπίσετε και να ξεκινήσετε νέα. Φροντίστε να δημιουργήσετε ένα αντίγραφο ασφαλείας της διαμόρφωσής σας, ώστε να μπορείτε να το επαναφέρετε μετά την επανεγκατάσταση.

Για να ξεκινήσετε, εντοπίστε το κουμπί επαναφοράς στο πίσω μέρος της μονάδας δίσκου NAS. Συνήθως βρίσκεται ακριβώς δίπλα στις θύρες ethernet.

Στη συνέχεια, πάρτε ένα συνδετήρα ή ένα εργαλείο αφαίρεσης κάρτας SIM και κρατήστε πατημένο το κουμπί επαναφοράς για περίπου πέντε δευτερόλεπτα - έως ότου ακούσετε ένα ηχητικό σήμα. Στη συνέχεια, αφήστε αμέσως. Αμέσως μετά, κρατήστε πατημένο το κουμπί επαναφοράς για πέντε δευτερόλεπτα μέχρι να ακούσετε ένα άλλο ηχητικό σήμα. Αφήστε το αμέσως μετά.

Το NAS θα ηχήσει δύο ακόμη φορές και στη συνέχεια θα γίνει επανεκκίνηση της μονάδας δίσκου NAS. Μετά από μερικά λεπτά, η λυχνία κατάστασης θα αναβοσβήνει πορτοκαλί. Το DSM είναι τώρα έτοιμο για επανεγκατάσταση.

Ανοίξτε το Synology Assistant και, στη συνέχεια, κάντε διπλό κλικ στη μονάδα δίσκου NAS (θα αναγράφεται "Configuration Lost" δίπλα της) για να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτήν.

Κάντε κλικ στο κουμπί "Επανεγκατάσταση".

Στη συνέχεια, πατήστε το πράσινο κουμπί "Εγκατάσταση τώρα".

Περιμένετε μέχρι το NAS να επανεγκαταστήσει το DSM και να επανεκκινήσει το ίδιο. Αυτό συνήθως διαρκεί 15 λεπτά περίπου.

Όταν γίνει επανεκκίνηση του NAS, κάντε κλικ στο κουμπί "Σύνδεση".

Στη συνέχεια, θα δημιουργήσετε τον λογαριασμό διαχειριστή και θα περάσετε από την ίδια διαδικασία ρύθμισης που κάνατε όταν αποκτήσατε για πρώτη φορά τη μονάδα δίσκου NAS. Μπορείτε να διαβάσετε τον οδηγό ρύθμισης Synology για να ξεκινήσετε ξανά μετά την επανεγκατάσταση.

Επαναφέρετε τα πάντα και διαγράψτε όλα τα δεδομένα

Εάν θέλετε να ακολουθήσετε την πιο ακραία διαδρομή, μπορείτε να επαναφέρετε πλήρως τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης της διαγραφής όλων των δεδομένων από τους σκληρούς δίσκους. Αυτό είναι επίσης λίγο πιο εύκολο να το κάνετε, καθώς μπορείτε να το κάνετε αυτό απευθείας από το DSM, αντί να χρειάζεται να χειριστείτε το κουμπί φυσικής επαναφοράς στη συσκευή. Πριν ξεκινήσετε, ωστόσο, ίσως είναι καλή ιδέα να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας για τα πάντα πρώτα.

Συνδεθείτε στο DSM και, στη συνέχεια, ανοίξτε το παράθυρο "Πίνακας Ελέγχου".

Κάντε κλικ στην επιλογή "Ενημέρωση και επαναφορά".

Μεταβείτε στην καρτέλα "Επαναφορά" στο επάνω μέρος.

Πατήστε το κόκκινο κουμπί «Διαγραφή όλων των δεδομένων».

Όταν εμφανιστεί το αναδυόμενο παράθυρο, επιλέξτε το πλαίσιο δίπλα στο κόκκινο κείμενο και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί "Διαγραφή όλων των δεδομένων".

Στη συνέχεια, εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασης σύνδεσης διαχειριστή και πατήστε το κουμπί "Υποβολή".

Το Synology NAS θα ξεκινήσει τη διαδικασία επαναφοράς. Αυτό μπορεί να διαρκέσει οπουδήποτε από 10-20 λεπτά, αλλά μόλις ολοκληρωθεί, μπορείτε να ενεργοποιήσετε το Synology Assistant και το NAS σας θα δείξει ότι είναι "Δεν έχει εγκατασταθεί". Σε αυτό το σημείο, έχετε επαναφέρει πλήρως τη συσκευή σας.

Και τώρα είστε έτοιμοι να το ρυθμίσετε από μια νέα αρχή.