Πώς να διαχειριστείτε τους αποθηκευμένους κωδικούς πρόσβασης στο Chrome

Το Google Chrome διαθέτει έναν εύχρηστο διαχειριστή κωδικών πρόσβασης που είναι ήδη ενσωματωμένος. Μπορείτε να αποθηκεύσετε και να συμπληρώσετε τους κωδικούς πρόσβασης του προγράμματος περιήγησής σας για διαφορετικούς ιστότοπους όταν σας ζητηθεί να συνδεθείτε. Δείτε πώς μπορείτε να διαχειριστείτε όλους τους αποθηκευμένους κωδικούς πρόσβασης στο Chrome.

ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ: Τι νέο υπάρχει στο Chrome 73, Άφιξη στις 12 Μαρτίου

Πώς να αποθηκεύσετε έναν κωδικό πρόσβασης στο Chrome

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεστε για να διαχειριστείτε τους αποθηκευμένους κωδικούς πρόσβασης είναι να βεβαιωθείτε ότι είναι ενεργοποιημένη η αποθήκευση κωδικού πρόσβασης, η οποία γίνεται μέσω του μενού κωδικών πρόσβασης. Κάντε κλικ στην εικόνα του προφίλ σας στην επάνω δεξιά γωνία και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο "Κωδικοί πρόσβασης". Μπορείτε επίσης να πληκτρολογήσετε chrome://settings/passwordsτο Κύριο πλαίσιο και να πατήσετε Enter.

Εναλλαγή του διακόπτη με την ένδειξη "Προσφορά για αποθήκευση κωδικών πρόσβασης" στη θέση ενεργοποίησης (θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή).

Τώρα, κατευθυνθείτε σε έναν ιστότοπο όπου πρέπει να συνδεθείτε, να συμπληρώσετε τα διαπιστευτήριά σας και να συνδεθείτε. Μετά την υποβολή της φόρμας, το Chrome ρωτά αν θέλετε να αποθηκεύσετε τον κωδικό πρόσβασής σας. Κάντε κλικ στην επιλογή "Αποθήκευση". Εάν κάνετε κλικ στο "Ποτέ", ο ιστότοπος προστίθεται στη λίστα κωδικών πρόσβασης "Ποτέ δεν αποθηκεύτηκε". Θα σας δείξουμε πώς μπορείτε να καταργήσετε έναν ιστότοπο από τη λίστα "Ποτέ δεν αποθηκεύτηκε" παρακάτω.

ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ: Το Chrome 69 δημιουργεί ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης για νέους διαδικτυακούς λογαριασμούς

Υποθέτοντας ότι έχετε αποθηκεύσει τον κωδικό πρόσβασης, την επόμενη φορά που θα μεταβείτε στη σελίδα σύνδεσης αυτού του ιστότοπου, το Chrome συμπληρώνει αυτόματα τη φόρμα σύνδεσης. Εάν έχετε αποθηκεύσει περισσότερα από ένα όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης για οποιονδήποτε ιστότοπο, κάντε κλικ στο πεδίο και επιλέξτε ποιες πληροφορίες σύνδεσης θέλετε να χρησιμοποιήσετε.

Πώς να καταργήσετε έναν ιστότοπο από τη λίστα "Ποτέ δεν αποθηκεύτηκε"

Εάν κάνατε κατά λάθος κλικ στο "Ποτέ" όταν το Chrome ρωτήσει αν θέλετε να αποθηκεύσετε τον κωδικό πρόσβασής σας σε έναν ιστότοπο, μπορείτε να καταργήσετε αυτόν τον ιστότοπο από τη λίστα εξαιρέσεων. Όταν καταργείτε έναν ιστότοπο, την επόμενη φορά που θα συνδεθείτε, σας δίνεται η επιλογή να αποθηκεύσετε τον κωδικό πρόσβασής σας.

Ανοίξτε το μενού κωδικών πρόσβασης κάνοντας κλικ στην εικόνα προφίλ σας στην επάνω δεξιά γωνία και, στη συνέχεια, κάντε ξανά κλικ στο "Κωδικοί πρόσβασης". Μπορείτε επίσης να πληκτρολογήσετε chrome://settings/passwordsτο Κύριο πλαίσιο και να πατήσετε Enter.

Κάντε κύλιση προς τα κάτω μέχρι να δείτε την επικεφαλίδα "Ποτέ δεν αποθηκεύτηκε". Αυτό είναι ένα πλήρες αρχείο όλων των ιστότοπων που έχετε μαύρη λίστα από τη λίστα αποθηκευμένων κωδικών πρόσβασης του Chrome.

Κάντε κύλιση στους ιστότοπους μέχρι να βρείτε την καταχώριση που κατά λάθος στείλατε σε αυτήν τη λίστα και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο X στα δεξιά της διεύθυνσης URL.

Η είσοδος εξαφανίζεται και σώζεται από τη ζωή του καθαρτηρίου. Τώρα, κάθε φορά που συνδέεστε ξανά σε αυτόν τον ιστότοπο, το Chrome σάς ρωτά αν θέλετε να αποθηκεύσετε ξανά τον κωδικό πρόσβασής σας.

Τρόπος προβολής αποθηκευμένων κωδικών πρόσβασης

Για να δείτε μια λίστα με όλα τα ονόματα χρήστη και τους κωδικούς πρόσβασης που έχουν αποθηκευτεί στο Chrome, ανοίξτε το μενού κωδικών πρόσβασης κάνοντας κλικ στην εικόνα προφίλ σας στην επάνω δεξιά γωνία και, στη συνέχεια, κάντε ξανά κλικ στο "Κωδικοί πρόσβασης". Μπορείτε επίσης να πληκτρολογήσετε chrome://settings/passwordsτο Κύριο πλαίσιο και να πατήσετε Enter.

Στη νέα καρτέλα, μετακινηθείτε προς τα κάτω στην επικεφαλίδα "Αποθηκευμένοι κωδικοί πρόσβασης" και θα βρείτε μια λίστα με όλα τα ονόματα χρήστη και τους κωδικούς πρόσβασης που έχουν αποθηκευτεί στο Chrome.

Για να δείτε τον κωδικό πρόσβασης σε απλό κείμενο, κάντε κλικ στο εικονίδιο με το μάτι.

Εάν κλειδώσετε τον υπολογιστή σας με έναν κωδικό πρόσβασης, πρέπει να δώσετε το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης για να μπορέσετε να δείτε αυτόν τον κωδικό πρόσβασης.

Αφού εισαγάγετε με επιτυχία τα διαπιστευτήρια του υπολογιστή σας, ο αποθηκευμένος κωδικός πρόσβασης αποκαλύπτεται σε απλό κείμενο.

Τρόπος εξαγωγής αποθηκευμένων κωδικών πρόσβασης

Εάν για οποιονδήποτε λόγο θέλετε να εξαγάγετε ολόκληρη τη λίστα ονομάτων χρήστη και κωδικών πρόσβασης, το Chrome σάς επιτρέπει να το κάνετε επίσης.

Δεν συνιστούμε την εξαγωγή των κωδικών πρόσβασής σας, εκτός εάν γνωρίζετε τι κάνετε ή εάν πρέπει πραγματικά  , επειδή όλα τα εξαγόμενα αποθηκεύονται σε ένα αρχείο CSV, το οποίο δεν είναι κρυπτογραφημένο και όταν ανοίγεται, μπορεί να διαβαστεί ως απλό κείμενο .

ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ: Τι είναι ένα αρχείο CSV και πώς μπορώ να το ανοίξω;

Από το μενού "Κωδικοί πρόσβασης" του Chrome, δίπλα στο "Αποθηκευμένοι κωδικοί πρόσβασης", κάντε κλικ στο μενού ρυθμίσεων και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή "Εξαγωγή κωδικών πρόσβασης".

Σας ζητείται να επιβεβαιώσετε την εξαγωγή των κωδικών πρόσβασής σας, καθώς πρόκειται για τεράστιο κίνδυνο ασφάλειας, επειδή το αρχείο είναι εντελώς αναγνώσιμο από τον άνθρωπο.

Και πάλι, κατά την πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες, σας ζητείται να εισαγάγετε το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης του υπολογιστή σας για να επιβεβαιώσετε αυτήν την ενέργεια.

Επιλέξτε ένα ασφαλές μέρος για να αποθηκεύσετε το αρχείο σας και κάντε κλικ στο "Αποθήκευση".

Τρόπος κατάργησης αποθηκευμένων κωδικών πρόσβασης

Εάν κάνατε κατά λάθος αποθήκευση σε κωδικό πρόσβασης, αλλά δεν έχετε πλέον αυτόν τον λογαριασμό ή απλώς δεν θέλετε πλέον να αποθηκεύεται ο κωδικός πρόσβασής σας, μπορείτε να τους καταργήσετε από το Chrome τόσο γρήγορα όσο τους αποθηκεύετε.

Από το μενού Ρυθμίσεις κωδικών πρόσβασης, κάντε κλικ στο εικονίδιο ρυθμίσεων (τρεις κουκκίδες) δίπλα στον κωδικό πρόσβασης που θέλετε να καταργήσετε και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή "Κατάργηση".

Ο επιλεγμένος κωδικός διαγράφει αμέσως. Ένα αναδυόμενο παράθυρο θα σας ειδοποιήσει για την αλλαγή και εάν την καταργήσετε κατά λάθος, μπορείτε να κάνετε κλικ στην αναίρεση για να επαναφέρετε τον κωδικό πρόσβασής σας.

Για να διαγράψετε κάθε καταχώριση από τη λίστα κωδικών πρόσβασης, θα πρέπει πρώτα να μεταβείτε στο μενού Ρυθμίσεις του Chrome. Κάντε κλικ στις τρεις κουκκίδες επάνω δεξιά και, στη συνέχεια, επιλέξτε "Ρυθμίσεις". Μπορείτε επίσης να πληκτρολογήσετε chrome://settings/ το Κύριο πλαίσιο και να πατήσετε Enter.

Μόλις μεταβείτε στο μενού Ρυθμίσεις, κάντε κύλιση προς τα κάτω και κάντε κλικ στο «Για προχωρημένους».

Κάντε κύλιση προς τα κάτω λίγο περισσότερο μέχρι να δείτε "Εκκαθάριση δεδομένων περιήγησης". Κάντε κλικ σε αυτό.

Στο αναδυόμενο παράθυρο, κάντε κλικ στην καρτέλα "Για προχωρημένους", επιλέξτε "Όλη την ώρα" από το μενού Χρονικό εύρος, επιλέξτε "Κωδικοί πρόσβασης" και τέλος, κάντε κλικ στην επιλογή "Εκκαθάριση δεδομένων". Δεν υπάρχει καμία επιστροφή από αυτό, οπότε βεβαιωθείτε ότι θέλετε να τα διαγράψετε όλα πριν κάνετε κλικ περαιτέρω.

Ακολουθήστε τις οδηγίες και όλοι οι κωδικοί πρόσβασης που έχετε αποθηκεύσει ποτέ στο Google Chrome καθαρίζονται από το πρόγραμμα περιήγησής σας. Την επόμενη φορά που θα μεταβείτε σε έναν ιστότοπο, ελπίζετε καλύτερα να θυμάστε τον κωδικό πρόσβασής σας ή να έχετε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης, αλλιώς θα βρεθείτε να κάνετε κλικ στο "Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασής σας;" σύνδεσμος κατά την είσοδο